Whatsapp
Bizi Arayın
De Clinic internet sitesinden tüm özellikleriyle faydalanabilmeniz için çerezleri kullanıyor. Bu internet sitesini kullanmaya devam ederseniz, çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz. Detaylı bilgi için Kişisel Verilerin Korunması Politikası sayfamızı inceleyebilirsiniz Kabul Ediyorum
preloaderlogo Lütfen Bekleyiniz

Endodonti


Endodontide amaç dişi kurtarmaktır. Hastalıklı veya hasar görmüş bir dişi çekmek yerine, endodontist, dişin içinin daha fazla zarar görmesini önlemek için enfeksiyonu ve çürüğü temizler. Kök kanal tedavisi, endodontistlerin hastanın dişinde gerçekleştirdiği en çok bilinen tedavidir.
Bir kök kanalı sırasında, endodontist diş etrafındaki diş eti dokusu üzerinde lokal anestezi uygular ve sonra enfekte olmuş doku ve pulpayı dişin içinden alır. Daha sonra pulpayı ve kökleri tutan odayı derinlemesine temizleyerek kalan bakterileri giderir. Tüm enfeksiyon izleri giderildikten ve dişin iç kısmı tamamen kuruduktan sonra endodontist odayı ve kökleri gutta-perka adı verilen özel bir malzeme ile doldurur. Dişin dışının nasıl göründüğüne bağlı olarak endodontist, korumak için dişe bir kron veya başka tip bir diş restorasyonu yerleştirerek tedaviyi bitirecek diş hekimi ile birlikte çalışacaktır. Bir endodontist ayrıca, bir kök kanalından sonra tamamen iyileşmeyen bir dişi düzeltmek için ameliyat yapabilir veya diş köklerinin ucunu alan bir ameliyat olan apikektomi gerçekleştirebilir. Endodontistlerin yaptığı iş sıklıkla enfeksiyon ve ciddi çürüme ile ilişkili olsa da yaralanma nedeniyle hasar görmüş dişleri kurtarmaya da çalışabilir.

background shape

Endodonti tedavilerinde bilinmesi gerekenler

Kanal tedavisi ne kadar sürer?

Dişin durumuna bağlı olarak kanal tedavisi bir ya da iki seansta yapılabilir. Enfekte olmuş bir diş için, enfeksiyonun tamamen ortadan kaldırıldığından emin olmak için birden fazla seans gerekebilir. Komplike olmayan bir kanal tedavisi genellikle tek seansta tamamlanır.

Kanal tedavisi yapılmış diş ağrır mı?

Kanal tedavisi sırasında dişin sinirleri alınmaktadır, bu yüzden kanal tedavisi görmüş bir diş, dış uyaranlardan etkilenmemektedir. Tedavi sonrasında ilk birkaç hafta hafif ağrı veya çiğnemede hassasiyet olabilir çünkü dişin de vücudumuzdaki her doku gibi iyileşmek için zamana ihtiyacı vardır.

Ağrım geçmezse ne yapmalıyım?

İlerleyen zamanlarda hala ağrı devam ediyorsa kanal dolgusu eksik veya yetersiz yapılmış olabilir, bu durumda genellikle ‘retreatment’ adı verilen, kanal dolgusunun sökülerek, kök kanalının temizlenip, yeniden doldurulması işlemi uygulanır. Eğer bu tedaviden de sonuç alınamamışsa “kök ucu rezeksiyonu” adı verilen cerrahi yöntemle diş tedavi edilebilir.

Kanal tedavisi sonrası dişimin restorasyonu nasıl yapılabilir?

Kanal tedavisi görmüş diş ön dişlerden biri ise ya da küçük miktarda madde kaybı varsa diş dolgu ile yeniden yapılandırılabilir. Ancak arka dişlerde genellikle kurona ihtiyaç duyulur. Bazı dişlerin kuron yapılmadan önce desteklenebilmesi için bir alt yapıya ihtiyaçları vardır. Bu alt yapıya “core” adı verilir. Bu alt yapının yerinde tutulabilmesi için de “post” kullanılır. Kök kanallarındaki dolgu materyalinin bir kısmı uzaklaştırılarak post için yer hazırlanmalıdır.